Een cursus genealogie in vier dagdelen

Het maken van een stamboom is allang niet meer een verzameling van slechts namen en jaartallen. Meer en meer is sprake van een familiegeschiedenis: wie waren mijn voorouders, wanneer en waar leefden ze? Maar ook: wat voor beroep hadden ze, waar ze rijk of arm, waren er bezittingen of juist schulden, zijn ze ooit met de rechtspraak in aanraking geweest, waren ze bepalend voor hun omgeving?

Kwartierreeks thumbToch begint zo’n onderzoek wel degelijk met namen en data. Op vier ochtenden  (17 & 24 september en 1 & 8 oktober) vertelt de cursusleider jou meer over begrippen in de genealogie, het zoeken in de periode dat gegevens nog niet openbaar zijn, de burgerlijke stand en de periode vóór de burgerlijke stand.
Zijdelings komen ook andere bronnen aan de orde: rechtspraak, notariaat, kadaster, enz. En natuurlijk komt het zoeken met behulp van de computer ook uitgebreid aan de orde.

Diezelfde computer die tegenwoordig bijna onmisbaar is om alle gegevens op een goede manier te ordenen. Er is tijdens de cursus voldoende ruimte voor het stellen van vragen en persoonlijke begeleiding.

Daarmee is niet gezegd dat alle aspecten die bij het uitzoeken van een stamboom aan de orde komen (voldoende) behandeld kunnen worden. Daarvoor zijn zelfs vier ochtenden te weinig. Maar, na het volgen van deze cursus ken je de materie wel voldoende om zelfstandig jouw eigen stamboom of die van een ander uit te zoeken.

Vier weken na de laatste ochtend is er vrijblijvend nog één 'terugkommoment' om te kijken of en hoe jij inmiddels gevorderd bent met jouw eigen onderzoek en om te horen of je nog vragen heeft. Het gebruik van een laptop is niet verplicht, maar wordt wel ten zeerste aanbevolen.

Cursusleider: Marc Fieret

Aanmelden

Bibliotheek Emmen volgt de richtlijnen van het RIVM in verband met het Coronavirus. Resereveren kan via de onderstaande link, door een mail te sturen naar onze klantenservice of te bellen naar de bibliotheek: 0591-681444.

Aanmelden

De entreeprijs is inclusief een reader en koffie / thee.

Meer weten over stamboomonderzoek

In de collectie van de bibliotheek is veel materiaal te vinden over stamboomonderzoek. In de meeste gevallen zijn deze materialen te leen. In sommige gevallen in de bibliotheek te raadplegen.